Пролетна детоксикация на тялото – освежава и дава нова енергия

Снимка: puls.bg

Пролетта дойде, а с нея и надеждите за рестартиране на живота ни. Продължителната пандемия и студената пролет ни карат да сме нетърпеливи към преминаването на нормалния си начин на живот. Преди това, обаче трябва да помислим за възстановяването на нашия организъм след този дълъг период на изпитания. Всеки ден трябва да се грижим за себе си, но най-подходящ сезон да направим пълно пречистване и детокс на организма е пролетта. Този сезон не само носи вълнуваща енергия на растеж, обновяване и промяна, но е и много важен сезон по отношение на нашето здраве. Подходящо време да освободим токсините и да задействаме метаболизма си след дългите зимни месеци. Провеждането на пролетна детоксикация на тялото ще ви освежи и ще ви даде нова енергия.

Пролетта започва с характерната пролетна умора. Това не е болестно състояние, но е характерна проява на организма. Според китайската медицина през зимата бъбреците не работят достатъчно добре и в тялото се натрупват токсини. Те трябва да бъдат изхвърлени. През пролетта най-активните органи на човека са жлъчката и черния дроб. Те трябва да бъдат стимулирани. Време е за освежителна пролетна детоксикация на тялото, която ще ви зареди и с необходимото настроение.

Пролетна детоксикация на тялото

Зимата е време на опазване и поддържане, докато пролетта е време на прочистване и обновяване. Докато снегът се топи и нов живот пониква в земята, навсякъде около нас има растеж и трансформация! В теорията на древната китайска медицина пролетта е времето на годината, през което чернодробната функция и детоксикацията са най-активни. Това е една от многото причини да проведетре пролетна детоксикация на тялото.

Едно от основните неща, които трябва да направим е да преминем на разтоварващ режим на хранене. Организмът ни е натоварен от тежките животински мазнини, които поглъщаме през цялата зима. Не случайно християнската църква провежда през пролетта Великите пости. Помислете дали да не се включите към тях. Но имайте предвид, че постенето подлага на сериозно изпитание организма. Към него трябва да се подхожда отговорно и в случай, че сте в добро здраве. Задължително трябва да се храните с разнообразна храна, която да ви осигури липсващите животински белтъчини.

Един от най-простите и достъпни методи за пълна детоксикация на организма е краткотрайното лечебно гладуване, съчетано с приемане на повишено количество чиста, филтрирана или дестилирана вода – до 3-4 литра дневно. Това гладуване не трябва да продължава повече от 2-3 дни.

Друг вариант е няколко последователни дни да изкарате само на сокове и течна храна. Най-малкото нещо, което трябва да направите е няколко дни в седмицата да минете на разтоварващ детоксикиращ режим.

Пролетната детоксикация на организма го облекчава от вредни вещества, които са се настанили в него и могат да навредят на вашето здраве. След като проведете пълно прочистването на организма ще почувствате повече сила и енергия. Правилната детоксикация също ще помогне за повишаване на имунитета и можете да се отървете от излишните килограми. Целият този процес трябва да бъде постепенен, без излишно форсиране за да запазите своята енергичност.

Вижте видеото на Framar.bg: Пролетна детоксикация и грижа за кожата

Диета при пролетно прочистване на организма

Вашата диета по време на пролетно прочистване на организма трябва да бъде богата на цвят и хранителни вещества, които поддържат и зареждат тялото. Вашият план за хранене трябва да се състои от много ярко оцветени зеленчуци, богати на хранителни вещества листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци, сочни плодове, подхранващи семена и постно месо.

Избягвайте храни, които включват добавени захари и изкуствени подсладители и трансмазнини (маргарин, пържени и пакетирани храни).

Съчетавайте всичко това с много движение и спорт. Изключително полезно е, ако намерите време да едноседмичен престой в СПА комплекс. Минералната вода, сауна и парна баня са незаменими за успешна детоксикация.

Предлагаме ви няколко продукти, които да добавите към вашето меню за по успешен пролетен детокс:

Чай от корен на глухарче

Този чай действа тонизиращо и освежаващо като може да се консумира и охладена. Коренът от глухарчета има изразено жлъчегонно действие, като отмива натрупаните отпадъци от черния дроб, стимулира правилното им извеждане и така освобождава тялото ви от натрупаните токсини.

Сок от моркови

Сокът от моркови е с ниско съдържание на калории, въглехидрати и в същото време съдържа многобройни хранителни вещества. Той осигурява пигментите лутеин и зеаксантин, които действат като антиоксиданти в организма. Борят се с нестабилните молекули, наречени свободни радикали. Основният каротеноид в сока от моркови е бета-каротинът, който е определя оранжевия цвят на зеленчука. При приема му, тялото го превръща във витамин А.

Сок от моркови

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци се грижат за извеждането на редица токсини от организма. Затова ви препоръчваме да ги хапвате всекидневно, като наблягате на спанак, марули, лапад и броколи – свежи или пък бланширани.

Вода

Чистата вода е най-достъпният и естествен начин да поддържате организма си във форма и да балансирате работата на претоварените органи. За повече вкус може да добавяте по резен лимон към чашата си.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и успешно извеждат токсините от тялото. Опитайте да заместите следобедното си кафе с чаша зелен чай, който освен всичко друго съдържа и кофеин. Ще се изненадате от ободряващия ефект.

Зелен чай за пролетна детоксикация на организма