Моркови при хранене на коне; Какво да знаете

Влезте, за да добавите нов запис.

моркови

Регистрирай се сега

Регистрирайте се като нов посетител, за да пишете отзиви, да управлявате любимите си и обществения си профил

Моркови в храненето на коне - това, което трябва да знаете

Всичко, което трябва да знаете за морковите при храненето на коне ...

Начинаещи, напреднали ездачи, но и всички, които нямат нищо общо с конете, знаят, че четириногите приятели обичат портокаловата ряпа. Като награда след приключване на работата, като вкусно допълнение към дажбите от овес или ечемик или просто за между храненията. Но какво всъщност предлага морковите на нашите четириноги приятели? И наистина ли са толкова здрави?

На първо място, морковите съдържат здравословни каротеноиди. Това са естествено срещащи се мастноразтворими пигменти, които придават на моркова характерния оранжев цвят. Особено в студените зимни месеци, както и през есента, конете са доволни от малките деликатеси, защото времето в падока става все по-малко и по-кратко с намаляващата продължителност на деня. Тогава те са много благодарни за малките усилватели на витамините. Каротеноидите се превръщат във витамин А в живия организъм, важен компонент на витаминния баланс при хората и конете. Препоръчително е винаги да добавяте шепа моркови към дневната дажба на фуража. Много ездачи обаче мислят: "Много помага много". Те го означават особено добре с любимите си и подхранват маси моркови. Това обаче може да доведе и до наводняване на организма с витамин А. И от време на време има коне, които са много чувствителни към морковите. Излишъкът от моркови лесно може да доведе до симптоми на колики. Дори на коне със значителни проблеми с диарията или фекална вода цвеклото трябва да се дава само от време на време и особено в малки количества.

Ако сте решили да нахраните морковите заедно с всяка концентрирана фуражна дажба, трябва да се погрижите да храните деликатесите цели. Защото много коне чакат пред коритата и веднага се втурват към фуража в коритото. Накъсаните моркови или дори малки парченца не се забелязват толкова добре и преди да го забележите, любимите ви могат да се задавят с малките деликатеси. Не винаги трябва да завършва зле, но може да доведе и до запушвания в гърлото. Следователно цели моркови са по-разпознаваеми визуално и конете също имат какво да дъвчат.

На конете с повишено телесно тегло също трябва да се дават моркови от време на време, защото количеството захар, което съдържат тези малки неща, е невероятно. По-специално малките и младите моркови имат по-висок дял на захар, а именно 6%. Точно затова те са особено вкусни. Значителни проблеми могат да възникнат именно когато кон има метаболитни проблеми или други заболявания, като пациенти с Кушинг и ламинит. Но дори конете, които имат т. Нар. EMS, по-скоро не трябва да получават моркови, ябълки, банани или други деликатеси. Конен метаболитен синдром (EMS) е заболяване на ендокринната система при конете. Засегнатите животни обикновено са много затлъстели. Също така мога i.a. използвайте пълзящи елени.

Освен това винаги трябва да сте сигурни, че винаги сте отрязвали зеления край на моркова, преди да го дадете на коня. Защото това, което не е здравословно за хората, със сигурност не може да бъде здраво и за коня. По-специално този малък зелен пън съдържа повишено съдържание на циановодород, което е вредно за здравето на всеки организъм.

В днешно време много моркови се отглеждат в големи плантации, за да отговорят на търсенето на моркови в Германия и всички други страни в Европа и света. Те не рядко са подложени на неестествени условия и се напръскват и инжектират с стимулиращи растежа, стимулиращи вкуса и други химикали. Те са особено силно замърсени с нитрати. Поради тази причина винаги трябва да сте сигурни, че храните само зеленчуци от собственото си отглеждане или от регионални фермери. Защото знаете какво има вътре и можете да го храните с чиста съвест. Освен това много ездачи го означават особено добре и купуват огромни чували, които биха могли да споделят с приятел. Но след като започнаха с гигантския чувал, повечето от тях бързо забелязват, че всъщност не могат да се справят с храненето. И преди дори да го забележите, морковените маси имат кафяви петна или дори са развили гъбични култури. Тези моркови трябва да се изхвърлят и никога не трябва да се хранят на животните. Тъй като това ги разболява, те могат да получат колики или да се развие пълзящ елен. Същото се отнася и за морковите, атакувани от измръзване.

Не на последно място, портокаловите деликатеси насърчават чревната флора и образуват среда за размножаване на чревни паразити.

Изводът е, че оранжевите моркови са много популярни както сред ездачите, така и при конете. Те имат добър вкус и съдържат много витамини. Но винаги трябва да следите количеството. Храненето на моркови като основна храна не се препоръчва поради захарта, бета-каротина, нитратите и от време на време плесента. Като добавка към концентрирани фуражи и мюсли или като лакомство, те са добре дошъл усилвател на витамини.