» » Болести на моркови и борбата с тях

Болести на моркови и борбата с тях

Резултатът от правилната грижаНеправилната грижа за леглото с моркови и неспазването на правилата за сеитбообращение може да доведе до развитие на различни заболявания по плодовете на морковите. За да започнете активна борба и да излезете от нея като победител, трябва да знаете причината за заболяването, името и методите за елиминиране.

Най-честите заболявания

Phomoz, или сухо гниене

Фомоза на морковиПо вените и дръжките на вегетативните растения се появяват продълговати мръсно-кафяви петна. В бъдеще петната растат, почерняват, листата изсъхват. На кореновата култура първоначално кафявото петно ​​става черно, превръща се в сухи черни депресии на разрушената тъкан. Под петна - празнини, пълни с мицелни хифи.

Бяло гниене или склеротиноза при моркови

Моркова склеротинозаНа повърхността на кореноплодите се образува бял цъфтеж от тънки хифи на гъбата. Кореновата култура запазва цвета си, омеква, по-късно се появяват черни точки на склеротията и капчици течност. Заболяването превръща кореновата култура в каша, разпространява се в съседните зеленчуци. Освен моркови, гъбата засяга и други градински култури..

Сиво гниене (бучка гниене, ботридиоза)

Въже гниене на морковиЗасяга кореноплодите по време на съхранение. Кореновите култури са покрити със сива гъбичка, виждат се капчици жълтеникава течност. Тъканта на зеленчука става кафява, омеква, накисва. Заболяването е неспецифично, засяга много зеленчуци, плодове, горски плодове, не само моркови.

Кафяво листно петно

Кафяво листно петноНа нивото на почвата стесненията на дръжките са кафяви, разсадът често умира. Възрастните растения имат кафяви петна по листата с тъмен ръб. В бъдеще листата се извиват. На кореноплодите болестта се проявява в малки, до 1,5 см, светлокафяви петна. Характеризира се с остра граница между засегнатата и здравата тъкан.

Черно гниене или алтернария

На разсад болестта на моркови прилича на черен крак - черна стеснение, а силно поражение в ранните етапи често води до смърт. Поражението на възрастните растения се проявява в потъмняването и къдренето на върховете на листата. В бъдеще се появяват жълтеникави петна, постепенно листата падат и изсъхват. На кореноплодите се изразява с черно сухо гниене.

Брашнеста мана

Брашнеста манаВсяка част от растението, в която е проникнала гъбата, листата побеляват, втвърдяват се, рушат се. Идея за появата на това болест морков дава името, доста точно. Гъбичката засяга много градински култури. Растението не умира, но кореновата култура се формира от малка, жилава.

Бактериоза или мокро гниене

Морков бактериозаЛистата пожълтяват, след това стават кафяви. Отначало са засегнати крайните, долните части на листа. Между кафявите и все още зелени части на листата има преходна пожълтяла зона. В бъдеще дръжките се улавят, листата изсъхват. Поражението на кореноплодите започва по-често от върха или върха, тъй като местата са по-лесни за нараняване. Петната се разрастват, намокрят, придобиват неприятна миризма. Това заболяване често се пренася от ларви от моркови мухи или други вредители.

Превенция на морковните заболявания

Моркова болест

  • Селекция на здрави кореноплоди за тестиси. За да не получите първоначално заразени семена.
  • Правилно торене. Бюст с азот, както и пренебрегването на микроелементите увеличава честотата.
  • Правилно поливане. Обилното поливане в жегата води до напукване на кореноплодни култури, които допълнително са засегнати от болести. Препоръчително е да загреете водата предварително (просто я оставете да престои). Добавянето на разтвор на мулеин, микроелементи, биоактивни компоненти подобрява храненето на растенията и повишава устойчивостта на болести.
  • Обработка на съхранение преди съхраняване на кореноплодни култури. Измиване на бели, третиране със серни бомби или формалин, други септични ями унищожава патогените при съхранение и предотвратява инфекцията.
  • сеитба. Прекомерно удебелените растения се „източват“, образувайки малки корени. В същото време устойчивостта на болести намалява.
  • Контрол на вредителите. Някои от болестите, които носят. Освен това повредените зеленчуци се разболяват по-лесно..
  • аграрна техника. Всяко отклонение от оптималните условия за отглеждане води до отслабване на растенията и в резултат на това повишена чувствителност към болести..
  • Избор на седалка. Отглеждането в неподходяща - твърде влажна, тежка, кисела почва - отслабва растението. Намалете киселинността до необходимите 6,5-7 pH чрез въвеждане на добавки, съдържащи калций, за предпочитане под прекурсора.
  • Ограничаване на нараняването. Кореновите лезии са вратата към инфекцията.
  • Избягвайте приложение на азот преди прибиране на реколтата. Намалява стабилността при съхранение. При едновременното прилагане на фосфор-калиеви торове не е толкова критично.
  • Придържайте се към сеитбообращението. Елиминира натрупването на специфични причинители на морковни заболявания в почвата.
  • Премахване на остатъците от реколтата. Същата цел.
  • Отглеждане на устойчиви сортове. Спестява време и ресурси, тъй като такива сортове при същите условия на отглеждане са по-малко болни.

Лечение на морков заболявания.

Превръзка на семена. Използвани TMTD или други фунгициди. Унищожава патогените и краткотрайно, 10-минутно, загряване във вода с температура 52 ˚С.

Покълналите семена не трябва да се нагряват!

Фунгицид за морковиТретиране на културите с фунгициди. В момента е измислен куп наркотици. И те измислят още. Това се дължи както на откриването на нови активни вещества, така и на маркетинговите ходове на производителите. Неуместно и невъзможно е да се дадат всички норми и дози в тази статия. Струва си да използвате инструкциите за лекарствата и здравия си разум. Ясно е да се обработва едва след установяване на диагнозата, тоест вида на заболяването. Не бъркайте инфекциозно заболяване от замръзване, топлина, хипердоза или липса на торове.

Морковите са засегнати главно от гъбични заболявания. Факт е, че кожата на кореноплодите е тънка, така че те се съхраняват при висока влажност, за да се избегне изсушаване. Но именно високата влажност благоприятства развитието на гъбични заболявания на морковите ...

Препоръчително е да се обръща повече внимание на превенцията, а не на обилното пръскане на растенията след развитието на болестта. По-лесно и по-ефективно. И не е нужно да се притеснявате за остатъците от отровите в продуктите.

По-ниската температура помага при съхранение, забавя развитието на болести и загуба на стоки по време на съхранение. Има смисъл да се намали максимално температурата в помещението за съхранение, но не под 0 ˚С!

Препарати срещу болести по растенията - видео


Прегледи: 188
    

Ние също препоръчваме