Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.06.2018 г.

Гъбични и бактериални заболявания по морковите

Практика
Гъбични и бактериални заболявания по морковите

sinor

Морковите са двугодишна зеленчукова култура. Те са сред десетте най-широко застъпени зеленчуци на нашата трапеза. Консумират се както в сурово,поради високото съдържание на витамини и микроелементи, така и в преработено състояние. С изключителното си разнообразие в начина на приготвяне и присъствие почти навсякъде по света, морковите са познати от векове.

Черно гниене по листата и кореноплода

Причината за това заболяване е гъбичката Alternaria dauci , която нанася  сериозни икономически щети при отглеждане на големи площи и механизирано изваждане, като напада листата, кореноплода и семената.

Болестта атакува първо листата. Те бързо променят цвета си – най-напред стават жълти, после кафяви и накрая черни. При влажни метеорологични условия болестта се разпространява много бързо, заразените листа почерняват и изпадат, а на растенията остават само малките и дребни листа. Заболяването атакува по-често есенната  реколта. Когато болеста ги нападне по-рано – нанася сериозни икономически щети. Късните атаки нямат влияние върху добива, но не могат да се изваждат машинно, защото окапват листата.

На кореноплода гъбичката създава повърхностни черни петна с различна форма и струпеи, но често не образува конидии, което затруднява установяването на болестта.

Заразените семена много слабо покълват, а често се случва скоро след това да младите кълнове да изсъхнат.

Заразата с разпространява чрез семената и болните листа, които остават в почвата и може да оцелее няколко години.

Защитата се осъществява чрез задължително третиране на семената с някакъв фунгицид. Другата задължителна мярка е сеитбообращението, така че на същото място засяването на моркови моркови да бъде след четири години.

Заболелите листа не трябва да се заорават, а да се събират, изнасят  и унищожават.

Химическото третиране се извършва с препарати с активно вещество на база тебуконазол, като пръскането започва веднага щом се установи заболяването и се извършва в интервали от 10-14 дни 2-3 пъти.

Черно гниене на кореноплода

Причинява се от гъбичката Alternaria radiciana, и атакува само кореноплода. Болестта се разпознава трудно поради сходните симптоми. Тук се различават малки, плитки черни петна с неправилна форма, предимно в долната част. Но по-късно, при съхранението, може да се появи по целия кореноплод.

Болестта масово атакува морковите, когато е много горещо и влажността на въздуха е висока. При бързо развитие на болестта много от растенията загниват и загиват бързо. Заразяват се и семената и много по-слабо листата.

Химическата борба се води както при заразяване с Alternaria dauci.

Бяло гниене

Често се случва морковите, преди прибирането, да не показват признаци на заболяване, но скоро след това да започнат да гният. Морковите стават меки и се покриват с бял налеп. Болестта се предизвиква от гъбички, които имат полифаген характер. Заразата се разпространява много бързо на топло.

Сиво гниене

Засегнатите от сиво гниене моркови омекват и посивяват, а на повърхността се появява сива плесен. Болестта напада и цвеклото и се разпространява по въздуха чрез спорите. Когато температурата е твърде висока, тогава се появява сухо гниене. Върху кореноплодите се появяват вдлъбнати сиви петна, а тъканта под тях е суха и ронлива.

Бактериално гниене

Причинител е бактерията Erwinia carotovora, която атакува редица видове зеленчуци и причинява гниене на кореноплодите. Загниването започва от сърцевината и се развива бързо. В началото не се забелязва,  защото външната част остава здрава.

Благоприятни условия се създават при температури над 15 градуса, липса на вентилация и опаковане в полиетиленови торби.

Опаковките трябва да бъдат порести – да се предотврати образуването на конденз.

Основна мярка е внимателното изваждане и по-малко механични наранявания. Почистват се само частиците пръст.

Не е разрешено третирането на кореноплодите на морковите с фунгициди против гниене, защото при съхранение се запазват остатъци от тях.

Гъбични и бактериални заболявания по морковите
23060
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Съвети към градинаря
Морковите се често напукват – ето и решението!
Няколко съвета за добри добиви
Скоростно отглеждане на моркови през август
Пълнени пиперки със сирене и моркови
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини