Начало За нас Реклама Контакти

Телешко задушено с моркови

Снимка за Телешко задушено с моркови
75
Време за приготвяне: 75 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Класическа френска рецепта, но се среща навсякъде - от Италия до Финландия, с леки вариации.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг телешки шол
  • 4 с. л. зехтин
  • 2 ч. ч. нарязан на полумесеци лук
  • 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 600 мл пилешки бульон
  • 200 мл бяло вино
  • 500 г моркови, обелени и нарязани на кръгчета
  • 1 дафинов лист
  • 2 с. л. нарязана прясна салвия
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва на парчета с размер 3х3х1 см, подсушава се добре, осолява се и се поръсва с черен пипер. Половината от зехтина се загрява в тиган на средно силен огън и месото се слага да се изпържи до зачервяване от всички страни за 10 мин., но на 2-3 части. Ако се сложи наведнъж цялото количество месо, ще се отдели много сок и пърженето ще спре, докато се изпари течността.

  2. 2.

    В същия съд се налива останалият зехтин, прибавят се лукът, чесънът и дафиновият лист. В същия съд се сипва останалият зехтин, слагат се лукът, чесънът и дафиновият лист. Покрива се и се оставя да ври на средно силен огън около 5-6 мин. След това се добавят виното, бульонът и месото. Ястието се оставя да къкри покрито около 50 мин.

  3. 3.

    Прибавят се морковите и се вари още 30 мин. Маха се капакът и се доварява, докато месото омекне напълно и сосът се сгъсти (около 20 мин.). Слага се салвията, отстранява се дафиновият лист и се сервира.


Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари